Låt dig inte förledas av den stärkelserika potatisen, ty du skola brinna i sockerhelvetet

Nuförtiden när kyrkor av olika slag tappar mark och nästan bara lockar de som passerat pensionsåldern så seglar det upp en ny religion, eller åtminstone något som ibland ter sig sektliknande. LCHF. Low Carb – High Fat. Kolhydrater är ett djävulens gissel och ska nedkämpas med våld eller åtminstone stoisk avhållsamhet. Inled er icke i frestelse, trots att Leila förföriskt blickar fram bakom ett surdegsbröd. Vi har Annika Dahlkvist som läkare och LCHF-guru längst bak och på operativ front agerar kändisar som Björn Ferry och nu senast Katrin Zytomierska. Är det ett sammanträffande att fyra av tio böcker på adlibris populärast-lista handlar om viktnedgång och främst LCHF? Givetvis har det kommersiella förtecken – de vill ju sälja böcker, men det finns ett missionerande som går mig på nerverna. Och det har ett himla genomslag också. I Norge råder smörbrist. Smöret är biljetten till de väloljade artärernas och den strömlinjeformade kroppens himmelrike. När vi inte längre går i kyrkan för andlig spis, så odlar vi våra kroppars tempel med kokosfett och avokado.

Det är något lurt med det här. Det måste ligga en lömsk förmånstagare begraven någonstans. Vilka intressen tjänas av att vi handlar smör och grädde som aldrig förr? Vem är det som håvar in miljoner på detta? Det är verkligen fantastiskt att människor hittar sätt att må bra på, att alla som behöver går ned i vikt och rör på sig. Jag lovprisar varje hälsotrend bara det gagnar oss på något hälsomässigt sätt och jag har provat LCHF. Inte min väska – men bevisligen många andras. Whatever floats your boat, liksom.  Jag tycker bara att man inte behöver göra religion av det.

Annonser

7 reaktioner på ”Låt dig inte förledas av den stärkelserika potatisen, ty du skola brinna i sockerhelvetet

  1. Det är ju bönderna som tjänar på det! De som har kossor iaf. Alltid dessa jävla bönder, flytta till stan å jobba i fabrik för fan. Urbanisera!

      • …om det vore så väl att bönderna tjänade några kronor på mjölken. Det är ett oändligt slit på obekväma arbetstider för att kunna leverera de där litrarna som de dessutom får en dåligt betalt för. Skulle det, mot förmodan, finnas någon som tjänar storkovan på jordbruk är det väl någon ”agronom” som har sin vapensköld i riddarhuset.

        Sharon

  2. Och kött i mängder, vilket knappast är miljövänligt, men smala blir vi och det är ju viktigast tydligen. Är så trött på profeter från denna religion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s