Mamma! Man ser vägen genom golvet!

Längs min väg till jobbet far det fram en hel del fordon under en dag, även vintertid. Vid sommarväglag går allt tämligen fint, men nu när det är isigt, snöigt, spårigt och kantigt efter väghyveln är det inte samma flow. Jordgubben har klara problem vid spårigt väglag eftersom den är så smal. Den passar inte in. Den är utstött. Mobbad.

 Men eftersom det kärvänliga lilla fordonet är på kurs så har jag under några dagar fått det tveksamma nöjet att köra en 240, årsmodell -89, till och från jobbet. Den har rostiga skärmar, mossa på listerna och en pittoresk röd revär på ena sidan. Det går bara att öppna en bakdörr och den hinner bli varm efter en halvtimme, men då är jag redan framme så det har varit täckbyxor på. Den har ett helt annat temperament än min bubbe, eller snarare så har min bil inget temperament alls. Men är man van med en stillsam framhjulsdriven liten röd bil med enlitersmotor så blir det en omställning att köra volvotraktor utan servo med bakhjulsdrift.

 Det mest irriterande är de bilförare som ska bromsa i parti och minut och därmed ytterligare riskera att få sladd. De är i vägen, de är oberäkneliga, de kör max 50 och de borde ta bussen i stället. Är man så livrädd att ge sig ut på vintervägar borde man ju allvarligt överväga att åka kollektivt. När man kör om dessa bilar ser man en skalle en decimeter bakom ratten, samt ett skräckslaget ögonpar som önskar sig någon annanstans, varsomhelst. Körstilen påminner om en busschaufför som körde skolbussen när jag gick på högstadiet. Vi kallade honom för Tryckopys. Han gasade, gaaaaas och släppte sedan på gasen, varpå det ljudligt pös i bromsarna, sedan gasade han igen och upprepade processen oavbrutet. Ergo: Tryckopys. Det fanns en chaufför som kallades för Rosen också. Han blev väldigt lätt irriterad (tyckte vi) och hade ständigt små ilskna röda rosor på kinderna, därav namnet. I vuxenperspektiv kanske inte han var så elak egentligen. Men buss kunde han köra, Rosen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s