Vesper – Jeff Sampson

Har du någonsin läst en bok på temat nördarnas revansch? Vesper är en variant på det, om än lite udda och genreöverskridande. För på ett sätt är den en deckare, eller åtminstone en mordgåta. Sedan är den en urban fantasy, eftersom den innehåller varulvar i samtida amerikansk high schoolmiljö. Dessutom är den en typisk YA, med amerikanskt tonårslingo och medföljande vardagsproblem.

Huvudpersonen Emily Webb är en riktigt skön typ, som inser att hon aldrig kommer att tillhöra det populära gänget i skolan så därför har hon sedan länge slutat eftersträva det. Hon har huvtröja, glasögon och hästsvans, vilket verkar vara collegefilmstereotypen för en ung tjej som inte är snygg. Hon har skräckfilmsmaraton med sin bästa kompis Megan och läser böcker hemma i sitt rum. Men en kväll snurrar det till i skallen på henne och helt plötsligt börjar hon klä sig utmanande. Hon vill ut och busa! Efter några timmar klingar busbehovet av, för att nästa kväll återvända.

Vissa sektioner i boken är utdrag från ett förhör där Emily Webb benämns som deviant, d v s avvikande. Och jo, det är ju lite avvikande för så småningom inser man att hon förvandlas till en varulv på nätterna. ”Every teenager changes when she grows up. Develops new senses and new emotions, grows hair in new places. But not quite like this” För att komplicera saken lite mer sker det i samma veva två mord i Emilys kvarter och båda mordoffren visar upp samma vilda och bekymmerslösa beteende alldeles innan de mördas.

Min tredje varulvsbok på bara två veckor! Hur gick det till? Det närmsta jag kommit en varulv innan är Remus Lupin! Jag tycker att Vesper av Jeff Sampson är riktigt bra. Det är roligt när blyga flickor spottar upp sig och man kan kanske ha invändningar mot att hon måste förvandlas till en varulv för att kunna göra det, men skit samma tänker jag. Intrigen är intressant och tar vändningar som man inte riktigt tänkt sig. Sampson skriver med tempo, med humor och stundtals våldsamt lustiga formuleringar. Vesper är den första boken i en trilogi och tvåan Havoc finns på adlibris. Om jag ska jämföra den med någon så kan jag drista mig till att säga att jag får Cirkeln-vibbar av den. Litegrann i alla fall.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s