Det hemska ordet på C

Så fort man läser en bok om cancer så berör det nästan alla människor som man pratar med det om. Fast böcker handlar ju sällan om cancer – de handlar om oftast människor som har eller har haft det. Jag kommer aldrig att glömma I taket lyser stjärnorna, som jag läste med en klass för längesedan. Den respons de eleverna gav på den boken var bland det bästa jag varit med om och det blev så tydligt då att alla, oavsett ålder, förhåller sig på något sätt till sjukdomen och har historier att berätta och sorger att bära.

Jag har brutit trams-trenden och lånat Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot av en benägen boktipsarvän. Boken handlar om de cancerceller som togs från en svart kvinnas livmoderhals och som varit upphov till en rad olika medicinska upptäckter, främst inom cancerforskningen men även inom andra områden som rör genetik. Det alldeles speciella med just hennes celler är först och främst  att de överlevde i en odling i ett labb och att de växer abnormt snabbt och har levt vidare utanför hennes kropp sedan 1951.

Det är inte en medicinsk avhandling det här, utan det är en berättelse om flera människoöden och en skildring av hur godtyckligt och respektlöst läkarna behandlade svarta patienter i USA. Henrietta Lacks dog 1951 som följd av sin cancer och man får följa journalisten Rebecca som skrivit och forskat om Henrietta och hennes liv. Men det är mycket mer än så. Det framgår hur rassegregerat USA var, hur fattigt och eländigt Henrietta levde, hur svårt det var att lappa ihop ett liv i efterdyningarna av att ha varit slavar, kvinnors kamp och tysta lidande, om läkarnas Mengele-aktiga sätt att behandla patienter, särskilt de som inte betydde något… Åh, man blir alldeles knäpp! Den innehåller så väldigt mycket. Läs den här boken – den är helt fantastisk.

Annonser

2 reaktioner på ”Det hemska ordet på C

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s