Blommiga boktitlar

Nu ska vi ta och bli lite Laura Ashley – Marimekkoaktiga av oss och leta efter titlar på böcker med en blomma i. Och som jag fick leta i minnet – inte lätt alls tycker jag. Lyran vill alltså att vi ska: Berätta om tre böcker med en (eller flera) blommor i titeln!

1. Rose Madder av Stephen King. Första kapitlet är en detaljerad skildring av kvinnomisshandel och den är så grym och utstuderad så jag blir lika tagen och knäckt varje gång jag läser det . Sedan hör Rose till de fåtal misshandlade kvinnor som verkligen tar sig ur relationen och trots att Rose är ett kvinnonamn så är det också en ros. Men karln, Norman, jagar henne och det är skitspännande och grymt. Läs!

2. Tistelblomman av Amanda Hellberg. Jag måste sluta att skriva att Amanda Hellberg är en ny författare, hon har ju funnits i flera år nu. Maja och Jack flyttar in i idylliska lilla huset Tistelblomman i Skottland – men det kanske inte är så idylliskt alla gånger anar man. Spöklighetsmästarinnan Hellberg skrämmer här också och det är många gåtor som uppklaras i den här boken PLUS att det är en jättefin kärlekshistoria.

3. Röda nejlikan. En klassiker som jag läste för jättelänge sedan och var tvungen att googla stavningen på författaren som kallar sig Baronessan Orczy. Under franska revolutionen så smugglar en engelsman ut franska adelsmän ur landet och räddar livhanken på dem, ofta under mycket dramatiska och snillrika former. Jag tror nog att jag läste en omarbetad ungdomsversion, men storyn är bra. The Scarlet Pimpernel heter den vackert på engelska, men det betyder minsann inte nejlika utan rödmire, enligt wikipedia.  Blomman rödmire är helt okänd för mig – men dock en blomma! Så här ser den ut:

Annonser

3 reaktioner på ”Blommiga boktitlar

  1. Röda nejlikan läste jag också som barn. Kanske var det också ungdomsboksversionen? Nostalgi är det i alla fall, när jag tänker på de böckerna… 🙂

  2. Röda nejlikan har jag bara sett som film, en trettiotalsfilm med Leslie Howard. Den var rätt kul.

    Amanda Hellberg blir jag mer och mer sugen på. Tistelblomman ska komma ut i pocket i år, den kommer jag nog att köpa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s