Tematrio – Titelyrken

Lyran har gnuggat sina geniknölar och kommit med en rätt svår trio. Berätta om tre romaner/böcker/texter som innehåller ett yrke i titeln. Här är mina tre.

1. The Help av Kathryn Stockett. Den unga vita kvinnan Skeeter ger sig i kast med att skriva en intervjubok om de svarta hemhjälpernas arbetssituation i 60-talets amerikanska söder. Härliga karaktärer och intressant samhällsskildring som kanske inte är så historisk som man tänker sig. Väldigt fin bok.

2. Vävarnas barn av Per Anders Fogelström. Läste den för längesedan, men jag minns ett smutsigt Stockholm och arbetarnas historia. Starkt arbetarperspektiv och en varm kärlekshistoria.

3. Parfymen – en mördares historia av Patrick Süskind. Den märklige och ganska otäcka huvudpersonen Grenouille föds under vidriga omständigheter och det visar sig att han inte har någon kroppslukt och kan passera obemärkt bland både djur och människor. Han lägger sig vinn om att skapa den ultimata parfymen – doften av jungfru – så han börjar mörda unga tjejer för att finna den perfekta doften. Mördare kanske inte är ett traditionellt yrke, men jag blev så sugen att berätta om den här speciella boken.

Annonser

10 reaktioner på ”Tematrio – Titelyrken

  1. Parfymen är ruskigt bra. Och yrkesmördare är ett yrke i Terry Pratchetts böcker. The Help har jag inte läst men den svenska utgåvan väntar i bokhyllan. Och filmen var bra. Fogelström är en sån där författare som jag länge känt att jag borde läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s