Margot Wallström

och Jan Scherman har i DN skrivit en sammanställning om de vanligaste myterna kring invandring och hur det egentligen ligger till. Detta har jag velat haft i ryggen länge, både i jobbet (är lärare) och i livet. Jag vet inte hur många gånger jag har hört att ”de kommer hit och tar jobb från oss” och när man då lyfter näsan över sin egen svennebananhemmaplan så ser man att ja, vilka jobb tar ”dom”? Det enormt åtråvärda städarjobbet, spärrvaktsjobbet eller pizzabagarjobbet. Tänk att jag levt ett helt liv och drömt om att få baka pizza till folk tolv 24-7 (om det ens räcker).

En annan grej verkar vara att invandrare helst inte ska få tjäna pengar. De ska helst inte få köpa dyra saker, därför då är det våra skattepengar som går åt till det, antar man. Det viktigaste man har när man är ensam i ett främmande land är kontakten med sin familj. När allt är nytt och främmande och ganska obegripligt så är länken hem det enda trygga man har. Klart som fan att man ser till att ha en telefon. Irriterande många människor i Sverige tycker på fullaste allvar att invandrarna inte ska äga någonting, de har liksom inte rätt till det. Men vi vet inte vad de har med sig, hur de har levt innan, om de har lyckats spara pengar eller kommer från ett relativt schysst materiellt tillstånd. Vi har en idé om att alla invandrare kommer från kåkstäder med stampat jordgolv och har de pengar ska dom då inte komma hit, därför de behöver de inte hjälp. Det är en så kallad myt.

Margot Wallström berättade om Jerzy Einhorn och hur han i sin ungdom såg fascister och nazister tåga på gator och hur han och hans vänner tänkte att nä, det där är nog ingen fara, det är för sinnessjukt för att få fäste. Några år senare var han ensam kvar, resten hade blivit mördade av nazisterna. Vi gör samma sak idag – nä, SD är inte så farliga, de vill ju liksom inte mörda folk (trots att SD-politiker går på stan med järnrör) men vinner de tillräckligt mycket mark har vi ingen aning om vad det kan leda till.

Jag lyssnade på Soran Ismails sommarprogram häromveckan och han om någon kan beskriva flykt och invandring på ett osentimentalt gripande sätt. Han pratade om att ”invandrare måste vilja passa in”. Hans föräldrar är kurder och politiska flyktingar. De har bott i Sverige i 30 år (tror jag), är sociala, jobbar och är utåtriktade, men de har inget umgänge alls med svenskar. Det beror inte på att de inte vill, men det är inte lätt att ”komma in” och få social acceptans hos det breda folkskiktet. Han pratade också om svenska flaggan som symbol. Den har blivit stulen av olika rasistiska grupperingar och av den anledningen kan den uppfattas som stötande, men det är enbart när skinheads i bomberjackor går i kolonn och pratar om fosterlandet och sighajlar. Är det småbarn som går i kolonn och sjunger du ska inte tro på väg till skolavslutningen så får man inte samma vibbar och Soran Ismail säger att vi måste återta flaggan som nånting fint och bra. Vi kan inte bli ängsligt politiskt korrekta och förbjuda skolavslutningar i kyrkor. Det är helt fel väg att gå.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s