Fröken Fräkens bak- och kok

IMG_0152Chokladcupcakes med vit chokladfrosting

200 g smör

3 ägg

4 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1 dl kakao

2 dl fil

Vispa ägg och socker. Klicka ned det rumsvarma smöret och vispa våldsamt. Måtta i fil. Blanda mjöl, bp och kakao och vispa ihop allt. Klicka i muffinsformar (till 3/4) och baka i ugnen i 20-30 min på 175 grader. Jo just det – jag hade i hackad vit choklad i smeten också, men du kan ju hälla i pollygodisar eller egentligen vad som helst som är gott. Det blev då gott med vita chokladbitar.

Vit chokladfrosting

100 g philadelphiaost

100 g vit choklad

2,5 dl florsocker

Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt, fööörsiktigt i micron. Låt svalna. Blanda med philadelphian och sockret. Spritsa på de avsvalnade muffinsen och dekorera med blått strössel och silverkulor.

Blåbärscupcakes

100 g smör

2 dl socker

1 ägg

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl blåbär

1 dl gräddfil

Vispa ägg och socker och ta i det rumsvarma smöret eftersom. Blanda de torra ingredienserna för sig och blanda ihop allt, gräddfilen med. Ta i blåbären allra sist, så du inte vispar sönder dem. Baka på 175 grader 20-30 minuter – ha koll på ugnen, min är gammal och lite trög:)

Blåbärsfrosting

100 g rumsvarmt smör

3-4 dl florsocker

0,5 dl blåbär

Vispa smör och florsocker och blanda sedan i blåbären. Det kan vara smart att mixa dem först, eftersom blåbärsbitar fastnade i min sprits och föranledde vissa problem i spritsningsfasen men annars var det happy sailing. Garnera med frusna blåbär. A triumph!

IMG_0305Hjortronsmoothie

1 dl vaniljkesella

1,5 dl mjölk

0,5 dl frysta hjortron

1 äpple

1 msk jordnötssmör

Kör i mixen och drick! Väldigt gott, men jag tycker inte som många andra att smoothiesar är särskilt mättande. Bra efter-gymdrink! Har man inte hjortron tar man något annat trevligt bär – blåbär eller hallon blir ju snyggare.

IMG_0315Moas Hallondelighttårta

2 paket färdig tårtbotten (man kan ju göra egen)

1 burk Lemon Curd (man kan ju göra egen)

Chokladpudding från pulver (man kan ju…)

250 g rumsvarmt smör

4 äggvitor

2 dl socker

1 dl passerade hallon (eller blåbär som vi hade i)

Vit choklad

Hallon till garnering

Montera ihop fyra tårtbottnar med lemon curd och chokladpudding. Vi dränkte bottnarna med jordgubbssaft också!

Vispa ihop äggvitor och socker i en skål ovanför vattenbad och vispa tills marängsmeten blir varm och sockret smälter. Ta marängen från värmen och fortsätta vispa tills den svalnar – typ 10 minuter. Väldigt drygt men marängen blir skitfin och toppig.

Här kommer vi till det kritiska momentet som vi kommer att skippa nästa gång vi gör tårtan: vispa hastigt i smöret i smeten. Här kan det lätt skära sig (det gjorde det för oss) och vänd sedan i de passerade bären. Garnera med kiwi, vit choklad (obs ej ostskivor som någon illvillig person trodde) och hallon. En ljuvligt god och somrig tårta. Tänk jordgubbar om någon månad till! Mums!

Lindas saffransbiscotti

Jag utgick från Leilas recept i Piece of cake och ett recept på saffranssnittar ur tidningen Hembakat, som är en favetidning. Jag vet då inte riktigt om man kan kalla receptet för sitt eget, men jag har lagt till rom och det lyfter smaken.  Saffranet gifter sig i ett inferno av sockerbetsdestillat.. Mängden mjöl och antalet ägg är minskat, plus att jag, för att vara lite märkvärdig la till rörsocker. SÅ:

IMG_0614

Lindas saffransbiscotti

100 g smör

3,5 dl mjöl

1 dl socker

0,5 dl rörsocker

2 dl skållade mandlar (ta mindre mängd om du inte är en mandelfantom)

1 tsk bakpulver

2 paket saffran

2 matskedar rom

1 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Häll saffran i rombadet och OM du vill, lägg i lite russin som också får bada. (Blev gott, men russinhatarna är många, särskilt hemma hos mig). Skålla mandeln och smält smöret försiktigt. Blanda de torra ingredienserna med mandeln, som du hackat grovt. Häll  romsaffranblandningen i smöret och ta sedan lite smör från kastrullen för att skölja ur allt saffran. Häll smöret sedan över mjölblandningen och knäck i ägget. Blanda ihop och forma tre längder som du gräddar i 25 minuter på 175 grader. Stäng av ugnen. Skär längderna på snedden och låt dem sedan torka i ugnen på eftervärme, vilket är en win-win, då vi sparar lite energi samtidigt som biscottina får önskad knaprighet. Jag har låtit dem stå inne i typ 20 minuter.

Alternativ ett – med russin, som jag gav bort och jag tycker mig ana att det var poppis.

Alternativ två – med pekannötter eftersom mandel inte fanns att tillgå just då. Helt okej det med.

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Anneli
    Apr 17, 2013 @ 15:50:58

    Jag har råkat tina svarta vinbär. Återkommer med resultatet.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: